Welke behandelingen zijn er voor longkanker?

Er zijn tegenwoordig diverse behandelingen beschikbaar voor patiënten met ALK-positieve longkanker. Uw arts zal op basis van alle onderzoeken die u heeft gehad een behandeling kiezen. Het kan zijn dat u meerdere soorten behandelingen krijgt naast de doelgerichte behandeling.

Doelgerichte behandeling

Doelgerichte therapieën zijn medicijnen die ontwikkeld zijn om een specifieke eigenschap van een tumorcel te remmen. Tyrosine kinaseremmers zijn daar een voorbeeld van; zij worden veel gebruikt in de behandeling van ALK-positieve longkanker en worden ook wel ALK-remmers genoemd.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling die snel delende cellen zoals tumorcellen doodt. Er zijn verschillende soorten middelen die hiervoor gebruikt worden.

Immunotherapie

Immuuntherapie is een nieuwe vorm van behandeling. Hierbij wordt het eigen immuunsysteem van de patiënt geactiveerd om zelf de tumorcellen op te ruimen. De bijwerkingen zijn anders dan bij chemotherapie, omdat immuuntherapie zich niet direct op tumoren richt maar op het immuunsysteem van de patiënt. Het wordt inmiddels bij verschillende soorten kanker gebruikt, waaronder longkanker.

Chirurgie

In sommige gevallen is het mogelijk om een tumor of uitzaaiing te verwijderen via een operatie, vaak is dit niet meer mogenlijk als er sprake is van uitgezaaide longkanker.

Bestraling (radiotherapie)

Radiotherapie kan ingezet worden om een tumor te bestralen die nog niet uitgezaaid is, maar ook om een uitzaaiing te behandelen als deze bijvoorbeeld pijn veroorzaakt ter verlichting van de symptomen.